02.05.2022 - Nejen pro diváky

Tento článek je určen především pro návštěvníky závodu, pro diváky, ale nejenom pro ně. Do VELKÉ CENY MOHELNICE TRUCK TRIAL 2022 zbývá 19 dní. Letošní závod bude tak trochu jiný. A proto je třeba uvědomit si o jaké závody se jedná. Všichni bychom si měli uvědomit, že se jedná o extrémní motoristický sport v abnormálně náročném terénu, kdy nelze úplně zamezit pohybu těžkých nákladních vozů v blízkosti diváků.
Dále je třeba si uvědomit, že pravidla truck trialu jsou platná i pro diváky:

Výňatek z pravidel truck trialu:

článek 1 - Úvod

(1) Pravidla závodu (dále jen pravidla) jsou povinná a závazná pro všechny účastníky závodu včetně diváků. Během závodu se musí všichni účastníci závodu včetně diváků řídit pokyny pořadatelů a komisařů v celém areálu závodiště, v sekcích i mimo ně a zejména při vyprošťování vozidel.

(2) Účastníci závodu, se po dobu konání závodu, chovají a jednají v duchu fair play. K pořadatelům a komisařům se chovají loajálně a svým chováním se vyvarují čehokoliv, co by mohlo poškodit zájmy tohoto automobilového sportu a zájmy pořadatelů. Porušení pravidel chování může být důvodem pro vyloučení účastníka ze závodu; v případě diváka jeho vykázání z areálu závodiště.

(Platné znění pravidel truck trialu naleznete zde)

A s následujícím desaterem by se měl seznámit každý účastník závodu, zejména diváci, než vstoupí do areálu závodiště. Přečtěte si také komentáře k jednotlivým bodům zásad. Je to dlouhé, ale je to nutné znát, abyste se ze závodu vraceli v pohodě, dobré náladě a plni nezapomenutelných zážitků.

 

Zásady pro účastníky závodu


Každý účastník závodu vstupuje do areálu závodiště dobrovolně a na svoje vlastní nebezpečí. Nevstupujte do ohraničených soutěžních sekcí.

Každý návštěvník závodu nákladních aut v terénu by si měl uvědomit, že truck trial je extrémní sport těžkých nákladních aut v abnormálně náročném terénu. A pokud se někdo chce tohoto závodu zúčastnit jako divák, vstupuje do areálu dobrovolně na svoji vlastní zodpovědnost a vlastní nebezpečí. Zakoupením vstupenky na závod  každý divák potvrzuje, že souhlasí se vstupem do areálu na svoji vlastní zodpovědnost a bere na sebe i zodpovědnost za děti mladší 15ti let, které se závodu zúčastní v jeho doprovodu. Pokud se závodu zúčastníte se svými čtyřnohými miláčky, je nutné mít pejsky na krátkém vodítku a s náhubkem.


Ohraničení sekcí páskou není pro Vás hranicí bezpečnosti, ale pouze ohraničení soutěžních sekcí pro soutěžící posádky.

Každý návštěvník závodu by měl vědět, že páska ohraničující soutěžní trialové sekce (běžně nazývané "mlíko") je ohraničení prostoru pro jízdu soutěžní posádky. Má pro posádku existenční význam, neboť pouhý dotek pásky nebo její překročení obrysem vozidla znamená diskvalifikaci posádky v dané sekci. Z tohoto důvodu je zakázáno, aby diváci se této ohraničující pásky dotýkali, natahovali nebo jakýmkoli způsobem poškozovali, neboť tímto mohou poškodit posádku v sekci a zapříčinit svým nevhodným chováním i diskvalifikaci posádky v dané sekci. V žádném případě není ohraničení sekce označení bezpečnostní zóny pro diváky. 


Pravidla závodu jsou povinná a závazná pro všechny účastníky závodu včetně Vás diváků.

Obecně platí, že Pravidla truck trialu (dále pouze Pravidla) jsou závazná a povinná pro všechny účastníky závodu. Za účastníky závodu jsou považováni členové jednotlivých posádek včetně jejich doprovodu, pořadatelů a také diváci. V Pravidlech je mimo jiné uvedeno, že pokud není vstup do určitých prostorů závodiště povolen, je přísně zakázán. Toto platí jak pro posádky, tak i pro diváky.


Dbejte pokynů komisařů a pořadatelů.

Každý účastník závodu, tedy i diváci, jsou povinni dbát pokynů komisařů a pořadatelů. Komisaři a pořadatelé jsou proškolené osoby, které znají nástrahy truck trialu a proto je třeba se jejich pokyny řídit. Jedná se vždy především o Vaši bezpečnost. 


Pohyb všemi dopravními prostředky, včetně čtyřkolek, motorek a kol, je v areálu závodiště zakázán, kromě určených výjimek, kterými jsou tělesně postižení občané, děti v kočárku a vozy pořadatele, záchranných systémů a zásobování.

Pro diváky všeobecně platí, že je zakázáno pro pohyb v areálu závodiště použít jakýkoli vlastní dopraví prostředek. Výjimka se vztahuje pouze na tělesně postižené návštěvníky závodu a dětské kočárky. Pro návštěvníky s dětskými kočárky obzvlášť platí výše uvedená bezpečnostní opatření pro diváky. Musíte si uvědomit, že za dítě v kočárku zodpovídáte Vy sami a do areálu závodiště vstupujete s kočárkem dobrovolně a na svoji vlastní zodpovědnost a vlastní nebezpečí.


Žádným způsobem neukazujte posádkám, jak mají jet nebo jak jsou daleko od ohraničení sekce. Můžete tím způsobit diskvalifikaci posádek.

V Pravidlech je v článku 20 odst. 7 přímo uvedeno, že je zakázáno navádění posádky při jízdě v sekci od osob mimo sekci, tedy i diváky. Pokud by k tomuto došlo, bude posádka podle článku 34 odst. 2 písm. j pro danou sekci diskvalifikována.


Svojí nedisciplinovaností a nerespektováním pokynů komisařů a pořadatelů můžete zapříčinit zastavení závodu.

V souladu s ustanovením pravidel, článku 14, je zakázán vstup členů posádek do již otevřené sekce, tedy sekce, v níž právě probíhají soutěžní jízdy posádek. Totéž platí i pro ostatní účastníky závodu, tedy diváky. Je zakázáno i sedět pod páskou ohraničující sekce. Pokud tato ustanovení nebudou ze strany diváků dodržena je oprávněn sportovní komisař zastavit závod pro danou sekci. V případě opakující se nedisciplinovanost diváků a nerespektování pokynů komisařů a pořadatelů je hlavní sportovní komisař oprávněn zastavit celý závod, tedy jízdu ve všech sekcích pro všechny třídy soutěžních posádek.


Protože součástí doprovodného programu jsou vyhlídkové lety vrtulníky nad závodištěm a jeho okolím, je z bezpečnostních důvodů používání dronů v průběhu závodu ZAKÁZÁNO.

Přesto, že tento zákaz používání dronů platí již mnoho roků, setkáváme se s diváky, který jsou schopni tento zákaz porušovat. Upozorňujeme diváky, že porušení tohoto zákazu, po zkušenostech z předchozích ročníků, bude řešeno Policií České republiky.


Pro účastníky závodu jsou vyhrazené prostory pro parkování. Mimo tyto prostory je parkování vozidel zakázáno. Porušením zákazu parkování se vystavujete nebezpečí odtažení Vašeho vozidla a správního řízení.


Upozorňujeme diváky a ostatní účastníky závodu, že vstupem do areálu závodiště se účastníte veřejné sportovní akce.  Zveřejňování fotografií z veřejných sportovních akcí je kryto tzv. oprávněným zájmem a zpravodajskou licencí.

 Upozorňujeme všechny účastníky závodu na pojetí „veřejné sportovní akce“. Je to taková akce, kdy by každý účastník měl očekávat, že může být na fotografiích pořízených z této veřejné sportovní akce zobrazen.  Fotografie ze závodu budou zveřejňovány na oficiálních stránkách závodu VELKÉ CENY MOHELNICE TRUCK TRIAL, na Faceboku a v mediích, informujících o konání a průběhu závodu. Zveřejnění fotografií zachycujících konání či atmosféru veřejné sportovní akce je činnost, která nepodléhá GDPR.

WEBDESIGN >> Cube vision >> © 2009